ISBN Hakkında Bazı Bilgiler



ISBN NEDİR ?

Herkese Selamlar..

ISBN (International Standard Book Number) Türkçe olarak Uluslararası Standart Kitap Numarası demektir. Genel olarak kullanıma sunulması 1972 yılında olmuştur. Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından hazırlanmış ve kabul eden ülkelerce dünya geneli olarak kullanımına başlanmıştır. Dünya genelinde artık o kadar çok üretim olmaktadır ki insanlar bu kadar çok ürün arasından bir şeyi ararken, bulmaya çalışırken bir standart olması gerekiyordu.  Ve bu standardı sağlamak için 13 haneli bu standart numara sistemi geliştirildi.

Normal eser tüketicileri olan kişiler de bu sistemi bir şeyler aramak için kullanabilmektedirler lakin bu sistem genel olarak yayımlama ve dağıtım ağlarında ciddi kolaylık sağlamaktadır. 

ISBN NELERE VERİLİR ?

Basılı materyallere;
(kitap, katalog, yıllık vb.) 
Mikroformlar, 
Video, 
film ve kasetler
(eğitim amaçlı) Karma yayın araçları (kitap+kaset, kitap+CD gibi) 
Bilgisayar yazılımları
(eğitim amaçlı) Atlas ve haritalar 
Braille alfabesiyle yazılmış materyal 
Elektronik yayınlar (http, www, ftp, CD, disket vb.) 

Tüm bunlara ISBN verilebilmektedir. ISBN bir zorunluluk değildir. Kişisel olarak isteyen kişiler ilgili adımları takip ederek eserlerine ISBN alabilirler. Herhangi bir yayımcı ile çalışanlar için ise bu ISBN alım işlemlerini yayımcılar kendileri sizin eseriniz adına zaten yapıyorlar. Dağıtımda ciddi kolaylıklar sağladığı ve Dünya genelinde eserinizin listelenmesine (Yayımcı Vasıtası ile tabi) faydası olduğu için her türlü yayımcıların %99'u ISBN'yi siz istemeseniz de standart olarak almaktadırlar.

ISBN NELERE VERİLMEZ? 

Takvim ve günlükler 
El yazması eserler 
Broşürler Poster, afiş ve gazeteler 
Gösteri programları (tiyatro, müzikal, resital, konser vb.) 
Okul müfredat programları 
Formlar Ajandalar Fiyat listeleri, 
satış ve reklam katalogları, 
reçeteler 
Kitap haline getirilmemiş makale, genelge, yönerge vb. materyal

Bu ve benzeri eserlere ISBN verilmemektedir.

ISBN NASIL ALINIR? 

ISBN alım işlemleri 2007 yılından beri internet üzerinden yapılabilmektedir. Şahsen e kitaplarım için ISBN almışlığım vardır ve inşallah tekrar ber tekrar olacaktır. Eğer bir tanesinde müsait olursam ayrıntılı olarak burada anlatırım. 

Şimdi çok basitçe ve kabaca anlatayım. Bu anlatım kişisel yayıncı ve e kitap içindir.  

(Aşağıdaki sitelerde gereken kadar açıklamalar vardır. Bende o açıklamaları okuyarak adımları tamamlamıştım. Başka hazır anlatan bir yazı veya video bulamamıştım. İş başa düştü deyip sitelere girince ve ilgili kılavuzları da okuyunca çok rahat bir şekilde işlemlerimi tamamlamıştım.)

Öncelikle  https://ekygm.gov.tr sitesinden e devlet üzerinden giriş yapıyoruz. Burada ilk önce kişisel bir yayıncı olarak kendinizi oluşturuyorsunuz. Hatta müstear isim bile kullanabilirsiniz. Biraz detaylı gibi gelse de aslında gerekli ve bir o kadar da kolay bilgileri sisteme girdikten sonra isbn onaylandı bilgisi mailinize geliyor ve sistemden girip isbn numaranızı öğrenebiliyorsunuz. 

Sonrasında https://e-derlemevg.mkutup.gov.tr/logineydes.net adresine e kitabınızı yüklemelisiniz. Belirli bir süresi vardı galiba. Bu süreye dikkat etmelisiniz. Burada önceki sitede aldığım ISBN noyu bu sitede arattım. Hiç bir sonuç çıkmadı. Bir kaç gün bekledim yine gelmedi. Sonra bir mail atayım dedim. Aynı bunu belirttim mailde "isbn yi aratınca gelmiyor ben el ile kendim girsem problem olur mu?" gibi bir şeyler yazmıştım. Mail attım ama beklemekte istemiyordum. ISBN'yi sorgu olarak getirmeden direkt ben girdim. Ve kitapla ilgili diğer verileri de girdikten sonra kitabımın kapağını ve kendisini siteye yükledim. Bir kaç gün sonra mailime bakarken son onayında verildiğini gördüm. Destek olarak attığım maile hala cevap gelmemişti, gerçi zaten gerek yoktu.

Basılı eserler için basılı hallerini iletmeniz gerekecektir.

Sonrası size kalmış. Zaten kişisel yayıncı için almıştınız ISBN'yi. Artık aldığınız ISBN numaranızı istediğiniz e yayıncıda eserinizi dağıtıma çıkarırken kullanabilirsiniz.

Bende bir sorun çıkmadı lakin sorun olursa da e postanıza dönüş yapılıyordu diye okuduğumu hatırlıyorum. 

Belirtmekte fayda var bu işlemlerin tamamı Hukuki olarak yapılmaktadır yani her yaptığınız kayıt altına alınmakta ve bir sorumluluk doğurmaktadır. Telif hakları sizde olmayan bir eser için kötü bir şeyler deniyorsanız iş çok ciddidir. Gerçekten caydırıcı cezaları vardır. Özgün olmak tek yol. Ve ISBN ücretsiz bir şekilde temin edilmektedir.

Eğer bağlantı adresleri değişmediyse iki tanesini bırakayım buraya. 

https://ekygm.gov.tr/Home/HelpDoc

https://e-derlemevg.mkutup.gov.tr/Eydes_Kullanim_Klavuzu.pdf 


SON SÖZLER

ISBN direkt olarak telif haklarınızı korumaz. En başta bunu bilmelisiniz. Ancak bu konuda ciddi fayda sağlar.
Kişisel olarak alınabilir.
Zorunlu değildir. 
Ücrete tabi değildir. 
Kullanmak gereklidir çünkü ulusal ve uluslararası listelenmenizi sağlar. 
Alınan ISBN satılamaz.
Şuanda 13 haneli olarak verilmektedir. Ancak daha öncesinde alanlar için ki onlar 10 haneli olarak almışlardı, bu 10 hane 13 haneli yeni sisteme dönüştürülebilmektedir.
İçerik ve biçim olarak değişen eser için yeni ISBN alınmalıdır.
Eserinizi birkaç dilde yayınlayacaksanız her biri için farklı bir ISBN almalısınız.
Bir eser seriniz varsa her birine bir ISBN ve set olarak da bir isbn almanızda fayda vardır. 
Eserinizin fiyatı değişirse yeniden ISBN alınmaz.
Kitabınızı satmasanız bile ISBN almalısınız. Çünkü dünya mirasına katkı sağlamış olursunuz.
Kitabın adını değiştirip tekrar basmak isterseniz yeni bir ISBN almalısınız.
Bir e kitabın farklı formatları için farklı ISBN alınmalıdır. PDF ve Epub gibi. 

Bu arada Kobo'da sunduğumuz ürünlerimizi incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.

www.kobo.com/search?query=www.metulangu.com&fcsearchfield=Imprint

Genel olarak şunu da söylemek istiyorum. Bir çok yazımızı yazı konusuyla ilgili ciddi bir gelişme olunca zaman içerisinde güncelliyoruz. Bu sebeple bu konularla alakalı iseniz yazlarımıza ara sıra göz atmanızda fayda vardır.

Mehmet TURHAN

www.metulangu.com 

Post a Comment

Yorumlarınız Bizim İçin Önemlidir.

Previous Post Next Post