Herkese Selamlar...
Basılı Kitap Boyutları Hakkında
Basılı kitap olarak eser vermeyi düşünürseniz eğer bir bilgi vermesi açısından aşağıdaki tablo size yardımcı olacaktır. Hangi ebatlar hangi kitaplar için daha çok tercih ediliyor bunu görmek neyi nasıl tasarlamanız gerektiği konusunda size ışık tutacaktır. Şunu da söyleyelim, illaki de bu kalıplar içinde olmanız bu kalıplar içine sıkışmanız gerekmez. Bu sadece en çok tercih edilenleri görmenizi sağlayacak. Size bir tavsiye vereyim. Eğer eserinizin hangi alanda olursa olsun ses getireceğinden endişeniz yoksa istediğiniz ve yenilikçi bir boyutta eserinizi basabilirsiniz. İşinizi samimi yaptığınıza inanıyorsanız bu fikrimi gözden ırak tutmayın.
Basılı Kitap Boyutları ve En Çok Kullanılan Alanları
13,5×21 cm - Büyük Boy Kitaplar veya Düz Metinler İçin
11×17 cm - Cep Boy Kitaplar veya Düz Metinler İçin
13×19,5 cm - Genel Kitaplar İçin
16×23 cm - Çalışma Kitapları İçin
22×22 cm - Prestij Kitapları , Tasarım Kitapları ve Ürün Katalogları İçin
21×29,7 cm - Eğitim Kitapları ve Test Kitapları İçin
E Kitap Okuyucu Cihaz Boyutları Hakkında
Şimdide e kitap oluştururken bilinmesi gereken bazı popüler cihazların en boy oranları ve piksel cinsinden çözünürlüklerini görelim. Aslına bakarsanız e kitaplarda bu oranlar sadece yazı olan kitaplar için çokta geçerli değil. Çünkü otomatik düzenlenme ile sadece yazıdan oluşan kitaplar her ekrana zaten uyum sağlamaktadır. Bu nedenle Roman gibi e kitapların sayfa sayısı yoktur. Bunun asıl nedeni e kitapları okurken yazının boyutunu küçültüp büyütebilmemiz. Boyutunu küçülttüğümüzde sayfa sayısı azalacak yazının boyutunu büyüttüğümüzde ise sayfa sayısı artacaktır. Bunlar izafi olarak her cihazda farklı sonuçlar verecektir.
Daha iyi anlama adına bir örnek daha ; diyelim bir kompozisyon ödevimiz var ve wordü açtık hiç bir ön ayar yapmadan yazımızı yazdık. O şekilde yazdığımız yazıyı baskı önizleme yaptık ve 3 sayfa olduğunu gördük. Bize biraz az geldi diyelim. Yazımıza yeni bir şeyler eklemeden neler yapabiliriz. Yazının boyutunu büyütebiliriz. Evet 12 puntoda yazılan bir yazıyı 17 puntoya çıkarırsak sayfa sayımız artacaktır. Sanal ortamda görüldüğü üzere sayfa sayısı izafi olarak değişmektedir. Nihayetinde wordde bile sayfa sayısı bu şekilde değiştiği gibi yazdıracağımız kağıt türünü değiştirerek bile sayfa sayısında değişikliğe gitmiş oluruz. A4 çıktı almayı düşünerek yazdığımız bir yazıyı kağıt tipi olarak A3 yapsak sayfa sayımız azalacak eğer A5 yapsak daha da artacaktır. Bütün bunlar sanal kitaplardaki sayfa sayısını anlama adına bize ipuçları vermiştir umarım.
O zaman bu cihazların ekran oranları ve piksel çözünürlükleri bizim işimize nerede yarayacak diye bir soru gelir aklımıza. İşte bu sorunun cevabı ; daha çok sabit düzenli e kitap tasarlayacaksak bizim işimize yarayacaktır. Sabit düzenli e kitapların en bilinenleri karikatürler ve mangalar gibi çizgi romanlar, çocuk kitapları, ürün tanıtım katalogları ve bunlar gibi içerisinde resimlerin oldukça fazla yet tuttuğu daha her çeşit kitaplardır. Böyle bir kitap tasarlıyorsak boyutlar bizim için en önemli olgu haline gelir. Çünkü yazı formatı her en boydaki ekrana kolayca uyum sağlar ama resimler o kadar da kolay eğilip bükülen şeyler olmadığı için ekranda görüntülenmelerinde ciddi sıkıntılar olabilmektedir. Bazen çok küçük bazen çok büyük bazen iki sayfaya bölünmüş ve ne olduğu anlaşılamaz hale gelmiş vb. daha bir çok sorun oluşabilmektedir. Bunun için en boy oranları çok önemlidir.
En ideal en boy oranı olarak bir çözüm mevcut değilse de ulaşacağımız kitlenin kullandığı okuyucuları bilirsek en azından bu kitle için çalışmamızı standart hale getirebiliriz. Bunun içinde genel bir fikir vermesi açısından bazı cihazların en boy oranı ve çözünürlüklerini aşağıda size sunuyoruz.
Cihaz Adı - En Boy Oranı - Ekran Boyutu (Piksel)
Apple iPad 2 and 3 4:3 (16:12) 2048 x 1536
Kindle Fire HDX 8.9″ 16:10 2560 x 1600
NOOK HD 16:10 1440 x 900
Kobo Arc7 HD 16:10 1920 x 1200
Samsung Galaxy Tab 3 8″ 16:10 1280 x 800
Google Nexus 10 16:10 1280 x 800
Bu arada Kobo'da sunduğumuz ürünlerimizi incelemek için aşağıdaki bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
www.kobo.com/search?query=www.metulangu.com&fcsearchfield=Imprint
Genel olarak şunu da söylemek istiyorum. Bir çok yazımızı yazı konusuyla ilgili ciddi bir gelişme olunca zaman içerisinde güncelliyoruz. Bu sebeple bu konularla alakalı iseniz yazlarımıza ara sıra göz atmanızda fayda vardır.
Mehmet TURHAN